Christchurch – Hanmer Springs – Westport – Picton

Äntligen efter allt frysande känns det som att vädret vänder. Sol och blå himmel ovan oss och vi ser äntligen bergen som omger Christchurch.

Vi har bestämt oss för att vi vill bada termalbad och ger oss därför västerut och upp i bergen mot Hanmer Springs.

På vägen handlar vi nybakat bröd i ett bageri och ställer sedan upp husbilen på en vacker och stillsam rastplats efter vägen för att fika. Väldigt fin ordnad rastplats med tillgång till både vatten och toa samt grillplatser, men utspritt och helt privat för var och en som vill stanna till och vila på vägen. Man kan också övernatta mot en billig donation av 5$ natten.

Hanmer Springs är en välmående ort i bergen. Vi anlände tidigt till campen, snabbade oss att samla ihop badkläderna och vandrade upp till badet. Därefter tillbringade vi 2 timmar i olika pooler med varierande temperatur mellan 36 – 42 grader med och utan jetström och bubblor och bara NJÖT! De flesta poolerna var utan svavel, men den varmaste var med svavel, den kunde vi bara stanna 5 minuter i.

Att resa med husbil är för det mesta avkopplande, men ibland blir man (jag) uppstressad. Det är ju en stor och bred bil och vägarna går både högt och är väldigt smala ibland. Den som kör har förstås koll, men den som sitter bredvid (jag) kan nu inte alltd kontrollera sina känslor…

image

Lördag 8/11 och vi vaknar sent, dvs 8.20, vilket väl är det längsta vi sovit denna resa. Men det var knäpptyst och stilla på campen, bara vilsamma naturljud, och det var så rofyllt.

Efter frukost körde vi västerut, mot Westport, över Lewis pass. Höga berg med snöklädda toppar och brusande strömmar och floder i dalgångarna. Naturen är så mäktig och storslagen att nästan blir gråtfärdig.

Vi fikar i Springs junction, och tar lunch i den gamla guldrushstaden Reefton.

Så hamnar vi i en lokal cykeltävling, vilka kämpar! Upp och ner för alla backar för att till slut landa 400 m från campen där vi övernattar i natt.

image

Top 10-campen i Carters beach vid Westport är nästan ny och väldigt fräsch. Alla har de varit väldigt välskötta och rena, men de nyare är bättre utrustade och funktionella.

Vi fick en skyddad plats för bilen så vi stördes inte av att det blåste våldsamt från havet.  Middag avåts på den lokala restaurangen. Det var fullt ös när vi kom dit, hela Carters beach hade tagit lördagkväll och beslutat sig för att fira med öl i stora kannor på bordet.

image

Efter middagen tog vi en promenad på stranden, där träffade vi några andra av lokalbefolkningen.

image

image

Söndag: vidare mot Picton, som är den ort som färjan mot Nordön utgår ifrån. Utsikterna växlar, vägarnas bredd varierar, bergen blir lägre ju närmare östkusten vi kommer. När vi till slut färdas i dalgången där vinerna från Marlborough odlas, gapar vi bara över de enorma arealer man odlar vin på. Vinfält efter vinfält, mil efter mil. Stockarna marscherar i snörräta rader mot fjärran!

Picton är en vackert belägen hamnstad, vi tog en promenad genom marinan för att drägla över båtarna där. Men vi sparar med att köpa något….😉

Imorgon förmiddag tar vi färjan över till Nordön. Vi har inte planerat någon rutt, vi vet bara att bilen skall återlämnas i Auckland den 20/11…

Annonser

5 svar

 1. Jag föreslår rutten från Wellington över bergen till Martinborogh, Norsewood, Dannevirke, Hastings, Napier, Gisborne. Sen tvärs över ön till Taupo, vidare till Rotorua…

  • Tack! Då ska vi kolla på det!

   • Norsewood och Dannevirke är gamlaskandinaviska bosättningar med svenskt inslag. I Norsewood finns ett litet skandinaviskt museum. Napier är berömt för sin Art Decho-arkitektur från början på 30-talet. Stan byggdes upp på nytt efter en förödande jordbävning. Napier-trakten är känt för sitt milda klimat och många pensionärer väljer att bo där.

   • Ja, då kanske det lämpar sig för oss! Vi vill ha milt klimat! Inatt har bilen skakats av vindbyarna igen, och regnat sprutar ner i kaskader. Ännu så länge är det i alla fall ganska milt, men vi tar inget för givet!

   • Jaha få har vi kört över bergen mot Martinborough. Fy f-n! Det blåste halv storm och regnet piskade. Jag satt på utsidan mot stuprt, som vanligt! 😁 fick nog några fina bilder på toppen, ut över regndisiga bergen, mot inspelningsplats för Sagan om ringen, Rivendall… 😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: