Wellington – Hastings – Napier – Taupo

Tack vare tips från min vän och gamla kollega Per Wallin, som faktiskt bott och arbetat i Wellington, valde vi initial rutt på Nord-ön. Således tog vi Highway 2, från Wellington över bergen vid Upper Hutt och Kaitoke regional park till Martinborough och så småningom vinvägen till Hastings där vi landade för natten.

Vi börjar vänja oss vid att vädret är oerhört växlande i detta land, så den sol som lös över oss på campen i Wellington, böts inom 30 minuter mot stormvindar och piskande regn som kastade sig över oss på vägen upp genom passet efter Upper Hutt.

Vägen som slingrade sig efter bergväggen, var väldigt smal på sina ställen. Oerhört kraftiga vindar tog tag i bilen på ett otäckt sätt när man kom ur kurvorna i vissa lägen. Ett gäng motorcyklister kom ikapp oss, de var ett 15-tal, vi avundades dem inte alls, utan var tacksamma för våra 4 hjul denna gång!

image

 

 

 

 

 

 

 

Uppe på toppen stannade vi för att pusta ut en stund OCH för att fotografera landskapet som Peter Jackson använt i filmen Sagan om Ringen för att illustrera ”Rivendell”.

Jag gjorde så gott det gick, det var faktiskt otäckt att stå där på kanten, var riktigt rädd att jag skulle blåsa ner, och då är jag allvarlig, överdriver för en gångs skull inte!

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rivendell

 

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lite info om vägen

 

Efter passet kom vi ner i ett pastoralt landskap med kullar och ängar och kor och får… Vi stannade i Martinborough och fikade. Denna stad sade sig vara ett center för vinproduktionen i regionen, men var odlade de druvorna? Vi såg faktiskt väldigt få vinfält! Däremot gjorde vi en avstickare till Stonehenge (jodå!) som tyvärr var stängt! Här kommer bildbevis!

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi träffade dock några av grannarna!

 

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi bestämde oss för att övernatta i Hastings som påverkades tillsammans med den närbelägna staden Napier av jordbävningen 1931.

Vi tog en lång promenad på kvällskvisten till ”Of the track” en restaurang som låg en bit utanför staden. Där skämde vi bort oss med god mat i fin miljö.

Efter en lugn natt körde vi så igenom Hastings för att se vad den staden hade att erbjuda. Städerna på NZ är ganska lika, några gator med 1-, 2-, max 3-våningsbyggnader. Om man tittar upp efter att ha blundat, kan man tro att man hamnat i en småstad i USA lika väl. Hastings hade dock ett antal hus i Art Deco-stil som skilde sig från övriga ställen vi hittills sett. Men när vi kom till Napier, var den stilen helt genomförd i stadskärnan.

Efter jordbävningen 1931 bestämde man sig för att bygga upp staden i den för tiden moderna stilen. Staden är ett ”måste” för alla som intresserar sig för denna typ av arkitektur.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett typiskt exempel

 

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titt in på en bar

 

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanske borde vi köpt en ukulele i Art Deco-stil med oss hem?

 

Härligt var det i alla fall, solen sken, även om vindarna slet i kläderna och i håret.

Stilla havet var turkosblått ute i Hawkes Bay och palmerna rasslade.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

När vi besett denna pärla, satte vi oss i husbilen igen, destination Taupo, en ort vid NZs stora sjö (på Nord-ön) Lake Taupo.

Här några fakta: ”Lake Taupo is the largest freshwater lake in the soutern hemisphere and is roughly the size of Singapore. The lake is the crater of one of the largest volcanic eruptions of the last 5000 years. How deep is Lake Taupo? A staggering 159 meters.”

Vägen mot Taupo var hissnade och vacker såsom vi hittills uppfattat naturen på NZ. Brant, backig, grön, skogig, vatten, djupa raviner, smala och kurviga vägar och broar över bråddjup osv. Man kan tro att det blir enformigt, men tro mig det blir det inte! Man bara gapar och oo:ar och aa:ar hela tiden, samt att jag har full sjå att se till att Tommy inte kör för fort för då får jag ångest i de skarpa kurvorna och branta backarna!

I morgon utforskar vi Taupo med omgivningar. Här ryker det ur jorden och det luktar nytänd tändsticka i luften. Här är vulkaniskt!

Vädret ser ut att bli hyggligt!

 

image

Annonser

5 svar

  1. Kul att följa er resa! Nya Zeeland skulle vara härligt att se! Åker till Fresia i Australien i dec, längtar!

  2. Kul att läsa! Jag kanske borde ha nämnt att det kan vara lite ”dragigt” från Wgtn över bergen på highway 2….

    • Trodde det var ”avsiktligt”😉!

      • Det är en mycket vackrare väg norrut från Wgtn än väg 1. Tips när ni far vidare: 1) Coromandel är en vacker liten halvö öster om Auckland. 2) Bay of Islands norr om Auckland, väldigt vacker skärgård med Waitangi i närheten där NZ grundades kan man säga 2) Waiheke, en ö en timmes båttur utanför Auckland, pittoreskt och med egna små vingårdar. Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: