Taupo – Rotorua

Taupo ligger vid en jättestor kratersjö som formades för väldigt länge sedan. Men hela New Zealand ligger just där 2 kontinentalplattor möts, och här är ständigt pågende rörelser i jorden. Väldigt tydligt är det här i Taupo, det ryker och pyser och bubblar ur jorden lite överallt.

Första dagen i Taupo besökte vi Vulcanic Activity Center, en informationscentral om vulkanism. Här fanns utställningar om hur det fungerar med vulkaner och jordbävningar. Vi såg filmer som visade olika tillfällen de senaste åren när vulkanutbrott och jordbävningar påverkat New Zealand. I en liten box fick vi även prova på hur det kännts om vi varit med vid jordbävningen i Christchurch 2011. Det vara MYCKET obehagligt!

När vi lärt oss lite om vulkanismen åkte vi till Craters of the moon. Det var egentligen bara en plats där det bolmade och rök ur jordytan, och varm ånga strömmade upp ur jorden. En promenad på 40 minuter ledde oss genom området, ångan var alldeles varm och behaglig, och det luktade inte särskilt mycket svavel heller.

image

Sedan besökte vi Huka Falls. Floden som rinner ut i Lake Taupo har både dammar, vattenfall och vacker natur omkring sig. Man kan åka jetbåt (nej det gjorde vi inte, men vi kollade på folk som gjorde det) titta på vattenfall

image

och se när dammluckor

image

öppnar sig och vatten kastar sig ut i kanjons. Det gjorde vi däremot och det var allt jättefint, men tanken slår en förstås, att sånt här har vi i Sverige också, som vi borde kunna ”slå mynt av” om det görs på samma fina sätt som här på Nya Zealand. Frågan är om vi vill det?

Vi bodde en natt till i Taupo, därefter åkte vi till Rotorua, endast 7 mil därifrån. Första natten sov vi vid Blue Lake, en bra bit utanför stan visade det sig. Där var mycket vackert, med en sjö som omslöts av skog på alla branta sidor.
Vi körde in till Rotorua promenerade dock runt en del (nä inte särskilt upphetsande) och beställde utflykten till Hobbiton på Turistbyrån. Därför bytte vi camp tidigt nästa morgon, för att bo inne i Rotorua av bekvämlighetsskäl.

Hobbiton, dvs den plats där Peter Jackson förlade filmningen av Bilbos och Frodos hem, ligger ca 6 mil från Rotorua, nära en ort som heter Matamata. Vi, med många, många andra, åkte dit med buss, och fick en guidad tur runt filmsajten. Man har nu permanentat den och byggt om hobhålorna med beständiga material, istället för polystyren och liknande som användes för att bygga upp scenerna med.

image

Den välkomnande ingången till dalen…

Det var kul att ha sett det! Vi fick även tid att ta en cider på Gröna draken…

image

Ovanför baren, är den Gröna draken…

Lite tjatigt är det att jag återigen behöver säga att det REGNADE, och blåste i stormbyar….

image

Bilbos hus…

Så pass att mitt lilla paraply som jag fått av Hanna, inköpt i Japan, nu endast är ett minne blott! Sorry Hanna!

Idag ar vi gjort en Canopy Tour, dvs vi har gått en höghöjdsvandring bland trädkronorna, och åkt i linor! Det bar hur kul som helst och inte har det regnat heller!
Bilder från Taupo och Rotorua har nu kompletterats här och kommer också i nästa inlägg.

Annonser

Ett svar

  1. Thank you for the blog Gunilla, we are following your comments and thoughts with interest. And waiting for next issue which may about be Cook Islands?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: