Ungern 2

Lite om Ungern och det ungerska samhället (nu blir det skola…)

Arbetslöshet – 7,8 % (2014)
Ungdomsarbetslöshet – 27,0 % (2013)
Andel kvinnor av arbetsstyrkan – 45,9 % (2013)
Formell sysselsättningsgrad är bland de lägsta i EU= 55%, beroende på förtidspensioneringar och andra sociala stöd som kickat in med anledning av de stora industrinedläggningarna på 1990-talet.

Ungrarna har den kortaste förväntade livslängden bland alla invånare i industriländerna inom den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Många ungrare dör i hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Bakom den dåliga hälsostatistiken finns bland annat faktorer som många rökare, hög alkoholkonsumtion och dåliga matvanor. Ungern har också en hög självmordsfrekvens och en för OECD-länderna hög spädbarnsdödlighet.

Socialförsäkringssystemet omfattar sjuk- och olycksfallsförsäkring, ålders-, änke- och sjukpension, familjebidrag och arbetslöshetsförsäkring. Sjukvården är avgiftsfri för alla som omfattas av sjukförsäkringssystemet, men en gammal tradition att ge läkaren dricks för att få en snabb och bra behandling
förekommer ännu. Det finns möjlighet att få vård privat, även om den statliga sjukvården dominerar. Läkemedel har varit kraftigt subventionerade av
staten, men subventionerna sänktes under 2000-talet.
Den ungerska sjukvården har länge plågats av personalbrist, eftersom så många läkare och sköterskor flyttat utomlands för att få mer betalt. I juni 2016
utlovade regeringen ett lönepåslag på 40 procent för läkare och farmaceuter utspritt över två år. Annan vårdpersonal lovades 25 procent mer. Vi får se om det hjälper!
Pensionssystemet gjordes om 1998 men förblev en stor statlig utgift, till följd av de äldres växande andel av befolkningen. Fideszregeringen, som
tillträdde 2010, har gjort om systemet på nytt men fått kritik för att vilja tvinga invånarna att flytta över sina pensionspengar från privata fonder till det
statliga pensionssystemet, mer av omsorg om statsbudgeten än om pensionerna. Den officiella pensionsåldern varierar mellan 62 och 65 år, men
Ungern har ett oproportionerligt högt antal förtidspensionärer.

Romernas svåra situation har på senare år uppmärksammats utomlands och kritik har framförts såväl från EU-institutioner som från frivilligorganisationer mot den bristfälliga integrationen av romerna i det ungerska samhället.
Ett annat problem är brottsligheten. Ungern har blivit ett centrum för transithandel såväl med kvinnor som med narkotika. Ungern är också transitland för
illegal invandring till Europa.

Just romernas situation har varit en nagel i ögat på Fidez-regeringen som tillträdde 2010. De är mycket diskriminerade och utsatta för förföljelse. Jobbik – som är ett parti ute på den yttersta högerkanten har plats i parlamentet. De har till och med en militär gren som begår terroristhandlingar riktade mot romer, och till och med dödar utvalda offer, vilket kan var unga kvinnor, barn, män, helt urskillningslöst. Rättsystemet är trögt och korrumperat, och regeringen gör allt den kan för att ta kontroll över den lagstiftande församlingen. Rättsprocesser drar ut i decennier, och brottslingar går fria med regeringens goda minne.
EU har många gånger dragit Ungern inför Europadomstolen, hotat med indragna bidrag och även dragit in dem osv med flera ”repressalier” för att inte Ungerns regering agerar i enlighet med överenskommelserna och den etik och moral vi har försvurit oss till iom att vi begärt och accepterat ett EU-medlemsskap. I samband med flyktingkrisen nu senast, byggde Ungern taggtrådsstängsel mot primärt Serbien, men även mot Kroatien och Slovakien för att förhindra flyktingar att ta sig in i Ungern, med risk att Ungern då blir det första ”säkra” land som dessa kan skickas tillbaka till. Flyktingarnas mål var primärt Österrike och Tyskland osv.
Ungernas premiärminister Orbán, närmar sig allt mer Putin, både ekonomiskt och politiskt.
Befolkningen protesterar i Budapest men de styrande tar ingen hänsyn till detta utan kör över folkviljan. Ungern är ett land med stora problem, dvs därmed har även vi dessa problem.

Vad man egentligen kan uppfatta som turist av samhället under några dagar är väl i princip ingenting om jag refererar till ovan fakta. Men känslan är ändå att ungrare inte är glada och lyckliga. Ganska eftersatt infrastruktur, otroligt slitna bostadsområden, befolkning som inte ”hängt med” när det gäller kläder, bilar etc, och det känns som att det är oerhört stora skillnader mellan den vanlige ungraren och den rike. Hur som haver uppfattar vi att såväl Estland, Lettland, Litauen, Polen är modernare samhällen än Ungern. Där finns framtidstro, men det är oklart om den vanligen ungraren har samma optimism.

Ok, då reste vi vidare från Eger till Tihany som ligger i västra Ungern, norr om Balatonsjön.  Med anledning av min ”noja” över äckliga sovplatser, slog vi på ”stort” denna gång och lade på ytterligare € 9 per natt och landade på Hotell Adler & Etterem (det sista betyder restaurang).

 

img_0004

Lampa på hotellet

img_0001

Ungrarna tar hand om sina gravar.

img_0006

Palinka är nationalspriten. Riktigt god! Finns inte på Systembolaget

img_0003

Här åt vi lunch.

img_0005

Pittoreska hotell Adler.

img_0002

Trabant, gjord i Östtyskland, gjord i en sorts cellulosamaterial (pergamott)

Det var det väl värt! Ett fint och fräscht rum, på översta våningen med utsikt över Balatonsjön. Om vi velat kunde vi badat i såväl pool som i jacuzzi, men detta hann vi inte med. Tihany, är en halvö på Balatonsjön norra sida. Balatonsjön har en yta av 592 km2 (att jämföra med Vänerns 5648 km2 eller Vätterns 1893 km2) med maxdjup 12 meter. En grund sjö således. Stort avrinningsområde dock med mycket fågelliv, insekter, fjärilar osv. Vinodling har bedrivits sedan romartiden i omgivningarna och fortfarande. Sommarturismen är omfattande och turister från hela Centraleuropa kommer hit under sommaren. Men vi är höstresenärer – och då är det mesta stängt! Till och med hade vi problem att hitta någonstans att dricka förmiddagskaffe!
Vi körde runt Balaton på vår extra dag för att få en uppfattning av omgivningarna. Platt närmast sjön, men på norra sidan en del bergsformationer som tydligen varit vulkaner långt tillbaka. Vinodlingar täckte bergssidan.
Hotellet höll sig med restaurang, väldigt bekvämt, äta och sedan sova!
Efter två nätter reser vi vidare till Kroatien, primärt Zagreb för en första övernattning, sedan har vi hyrt lägenhet i Ika, strax söder om Opatija vid Kvarnerbukten i Adriatiska havet. Vädret ser väl sådär ut, så det blir nog inte fråga om sol och bad, men det skall bli otroligt skönt att landa lite, tvätta och rå sig själv, äta frukost på vårt sätt, laga egen mat, på egna tider, slappa utan att förflytta sig! Sen tar vi nya tag igen, men åt vilket håll har vi inte bestämt ännu!

Annonser

2 svar

  1. Förstår verkligen att det ska bli skönt att stanna på samma ställe ett tag! Hoppas ni får bättre väder. Vaknade just på Åland, 13 grader inne, blåst och mulet ute. Har med några tjejkompisar hit, det är typiskt att vädret är dåligt då. De senaste tre helgerna vi varit här har det varit sagolikt. I övrigt ser allt bra ut hemma hos er, förutom blomman på trappen, får nog slänga den nu. Kommer att skicka fler bilder på grannens bygge!

    • Tack Lotta! Såg först inte huset, bara ängelen! Men fy vad vi blir inbyggda, inte kul. Men inget vi kan göra utom att plantera nåt och skymma eländet! Idag lyser solen här iaf. Nu beger vi oss mot kusten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: