Schweiz

Dags att lämna Österrike. Vi börjar bege oss västerut. Sista övernattningarna i Österrike gör vi i Höfen, som ligger vid foten av Hahnenkamm, berget där det berömda störtloppet Hahnenkammrennen brukar genomföras i januari varje år.
Vi bor hos två damer på en pension. Det är lågsäsong, vi och en kines är de enda gästerna. Här får vi använda vår skoltyska ordentligt då damerna gärna hjälper till med att förklara och bistå med tips och råd. Rummet är utmärkt, stort, luftigt och ligger vackert. Det regnar…


En av damerna spår väder, hon har alltid huvudvärk när fönvinden drar in.
Enligt Wikipedia är ”Föhn (av tyska Föhn och ytterst av latin favonius, ’ljum’) en varm torr vind som förekommer i anslutning till bergryggar”. ”När luften tvingas uppför en bergsluttning tar den med sig vattenånga som delvis kondenserar och avges i form av nederbörd. När luften sedan sjunker igen, blir uppvärmningen större än den tidigare avkylningen (på grund av det lägre vatteninnehållet) och en varm, torr vind blir resultatet.”
Så den ena dagen regnade det kraftigt, men helt tvärsäkert prognostiserades sol och 20 gr den nästa – é voilà! – så blev det. Den soliga dagen började vi med att åka med kabinbanan upp för berget Hahnenkamm för att bese utsikten och den galet branta backen. Därpå besökte vi det galna slottet Neuschwanstein på andra sidan gränsen i Tyskland. Byggt under 1880-talet av Ludwig II av Bayern. Hela slottet har byggts i en förmodad medeltida stil, för endast en man, honom själv. Han var dessutom passionerad beundrare av Wagner, och många av hans operor åskådliggörs i väggarnas målningar och inredning i rummen. Det är ett häftigt ställe på en dramatisk plats. Ludwigs släktingar förklarade honom sinnessjuk (han gjorde av med familjeförmögenheten) och kort därpå hittades han död, under oklara omständigheter…

Efter Höfen, var det dags för Bodensjön. I vår jakt på ett bra prisvärt boende gjorde vi en riktig hit, när vi utan att ha gjort research på orten, bokade ett boende i Meersburg, på Bodensjöns norra sida. Det var en fantastiskt gullig liten medeltida stad, belägen på vinbergsluttningen ned mot sjön. Borg från 600-talet, och vackra vindlande gränder i stark lutning. Här sov vi tre nätter. Vi besökte även Mainau tvärsöver sjön, dit vi tog färjan och åkte buss. Trädgården var väl värt ett besök, trots att det mesta blommat över, restaurangerna var stängda och höstlöven föll. De stora dahliarabatterna blommade dock överdådigt och man förberedde kommande planteringar överallt. En skön dag ute i friska luften.

På vägen från Meersburg besökte vi en enorm modellbyggnadsmässa i Friedrichshafen – julafton för Tommy!
Fem stora hangarer på mässområdet med modeller för bilar, båtar, tåg, flyg, bandvagnar, samt överalltihop svävade ”drones”! Enormt helt enkelt, 99 % av besökarna var män i övre medelåldern. Roligast tycker jag är modelltågen, och så damen som satt vid ett modelltåg – knypplandes…!

img_5407
Nästa stopp var Zürich eller närmare bestämt Horgen, en stad söder om Zürich. Här bor våra vänner Lisa och Moritz. Så fantastiskt väl omhändertagna vi blivit här! Inte nog med att de flyttade ur sitt sovrum och insisterade på att vi skulle sova där, de har dessutom oförtröttligt guidat oss i omgivningarna, gett oss den allra finaste maten och servat oss på alla sätt man kan tänka!
Zürich är imponerande och intressant, här finns Schweiz bank- och försäkringscentrum, med gamla ärevördiga och imponerande byggnader. Det finns också en gammal stad, som är fin med gränder och söta affärer. Choklad finns att få överallt så klart samt Victorinoxknivar.


Vid denna tid på året, ligger alltid dimman som ett lock över Zürich-sjön. Därför måste man bege sig upp på bergstopparna för att få syn på solen. Så vi gjorde då en dagsutflykt till Rigi, ett berg vid Vierwaldstättersee. Först Kugelbahn (ett tåg som drivs med kugghjul) uppför bergssluttningen. På vägen lättade dimman, och vi kom ut i stålande sol med underbara utsikter. Därefter promenerade vi på en stig efter bergssidan, och sedan på en gammal banvall upp till 1800 m höjd. En helt underbar dag, med sol, fantastisk luft, härliga utsikter och glatt sällskap! På kvällen åt vi på restaurang, belägen med utsikt över Zürich-sjön, alla ljusen glittrade i vattnet och jag fick en kaka med brinnande tomtebloss, då vi slog till och firade min födelsedag lite i förväg! Jättekul!

img_3191img_3181img_3224
Igår tillbringade vi hela dagen i Luzern, Moritz födelsestad. Både roligt och intressant var att besöka en ”Rundbild”, en rundmålning från ett krig mellan Tyskland och Frankrike på 1870-talet, där 79 000 soldater flydde till Schweiz över bergen. Det schweiziska Röda Korset och invånarna i Schweiz lyckades genom fantastiska civila insatser ta hand om alla dessa människor, ”endast” 1200 dog, resten värmdes, matades, gavs husrum etc samt att de allra flesta kunde resa hem efter 6 veckor. Detta skedde mitt i vintern under bitande köld. En annan ”udda” sevärdighet, var ”Glaciärmuseet” – en blandning av fakta om tillblivelsen av glaciärer och de nu krympande isarna, högborgerliga miljöer från 1800-talet (då museet blev till iom att en person upptäckte en geologisk sensation precis på platsen).
En stadsrundtur i Luzern, på toppen, ja vilken härlig dag även detta blev!

Så lämnade vi Horgen och Lisa och Moritz för att bege oss till Moulhouse (uttalas som Toulouse) och till Slumpf bilmuseum där. En enorm utställning med över 100 Bugatti och 300 andra veteranbilar av främst europeiska märken. Mycket fascinerande!

Nästa stopp var museet för tryckta textilier. Moulhouse var textilcentrum från 1600-talet och fram på 1900-talet tills denna era tog slut. Vi fick lära oss textiltryckeriets historia, det var också fascinerande! Så både Tommy och jag fick våra önskemål tillfredsställda denna dag!

Annonser

2 svar

  1. Ser verkligen inte fel ut att fira födelsedag på detta viset! Grattis på den!
    Marianne

  2. Tack Marianne! 😊😘

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: