Var är vi???

Efter att ha varit kulturella i Moulhouse körde vi 5 mil norrut för att övernatta i Colmar. Vi sov på ett litet 2-stjärnigt hotell mellan motorvägen och flygplatsen. Internet var nere, så vi ”var tvungna” att sova i stället för att surfa. Ja, eftersom vi inte har något utbyte av tv:n så får det bli surfplattan som står för underhållning. Det enda som störde oss var egentligen det älskande paret i rummet ovanför oss… ingen diskretion där inte! 🙂

Colmar är en stad som grundades redan på 800-talet. Den centrala gamla staden har kvar sina korsvirkeshus och kanaler som genomkorsar staden. Tänk Asterix… men vi är nu i Alsace, inte i Gallien… Colmar är Alsacevinernas ”huvudstad”. Det är verkligen pittoreskt och mysigt, och fullt med asiatiska turister som fotograferar allt och varandra med selfiepinnar. Ja, vi fotar förstås också, men det är knappt vi kommer fram emellanåt! Vi fikar efter stadsrundturen, och åker sedan vidare till nästa ställe.

Vi försöker hela tiden ställa in GPS:en på att undvika motorvägar för att få se så mycket som möjligt av landsbygd och natur. Staden Colmar ligger på slät mark, men omges av kullar och berg på avstånd. Jordbruksmark, vinodlingar, höstfärgsskiftande ek- och bokskogar avlöser varandra och vi färdas allt högre och högre upp i bergen, när vi nu beger oss söderöver, korsande gränsen mot Schweiz ytterligare en gång.

img_8277

Jordbrukslandskapet norr om Genevesjön, Schweiz 

img_8279

Aubonne i Schweiz 

img_8284

Chevrier Frankrike 

img_8287

img_8289

De elledningar som syns på berget går mot Cern, som ligger nere i dalgången, i Schweiz och Frankrike 

img_8292

Eftersom vi denna natt skall sova på ett BnB i en väldigt liten by, Vuissans, och inte kan förvänta oss att det finns en restaurang där, stannar vi till och handlar lite bröd och pålägg till middag. Redan tidigare hade vi skaffat en flaska skumpa för att fira min födelsedag med. BnB:t låg en gammal bondgård. Man hade ordnat jättefina rum och fantastiskt stora gemensamhetsutrymmen i rustik stil. Det var absolut tyst på natten (förutom kyrkklockan som slog var kvart) och dessutom stjärnklart. Vi sov mycket bra.

Nästa stopp är Aix-les-Baines. En liten stad i östra Frankrike, i regionen Rhone-Alpes. En gammal badort, som har funnits sedan före de gamla romarna. Staden är belägen vid en stor sjö, Lac du Bourget.

Vägen från Vuissans till Aix-les-Baines går på mellan 400-1000 möh. Det är ett väldigt landskap med enorma vyer mot bergen med sina skogar i flammande höstfärger. Solen lyser och det är så vackert att det nästan gör ont. Återigen för vår GPS oss genom var och varannan bondgård och smalare och smalare vägar. Men trots att vägarna är både smala och kurviga kör vår medtrafikanter väldigt fort, och man är mycket omkörningsbenägen. Vi kör dock försiktigt, till irritation för somliga ibland!

Det märks med en gång när man kommer in i Frankrike. Den prydlighet som finns i Schweiz i var detalj upphör. Vägkanterna är beväxta av buskar och gräs, dikena skräpiga. Rastplatserna används som soptippar, graffiti börjar uppträda igen. Inget av detta har vi sett i Schweiz där man verkar sätta en ära i att pyssla och städa åtminstone i allt som syns på ytan.

IMG_8275.JPG

Höstplantering av en rondell Schweiz 

 

Nu börjar vi i alla fall bli lite förvirrade… var var vi när vi gjorde det och det? Var bodde vi, hur såg det ut där? Hur länge sedan var det? Osv – det ena börjar gå in i det andra…. som tur är för vi bok, så vi kan gå tillbaka för att kolla så vi någorlunda kan återskapa våra minnen! Så har vi ju denna blogg, och alla foton som tur är!

Vi ställer nu kosan söderut, ner mot Medelhavet. Den 9/11 skall vi vara i Barcelona. Innan dess kommer vi också troligen att besöka det lilla bergslandet Andorra. Efter Barcelona bär det av hemöver!

Annonser

3 svar

 1. Nu har jag ”läst ikapp” mig på bloggen (kunde – ville inte hoppa över något). Det är otroligt mycket spännande och intressant information och iakttagelser som ni förmedlar. Hela upplägget är imponerande, för nog är det så att vi som växte upp i kalla krigets skugga har en del att ta igen – om inte annat för att förstå vissa delar….

  Själv var jag i Krakow för några år sedan med besök i Auschwitz och det gjorde enormt tungt avtryck.

  Önskar er fortsatt god tur (norsk och svensk), och vill tipsa att om ni hinner hem till den 9 nov (imorgon) så kan ni även få uppleva Owe Thörnqvist med band på Rival: http://www.rival.se/se/evenemang-noje/kalendarium/owe-thornqvist-med-band-9-nov/las-mer/
  Trots fyllda 87 så rockar han mer än nånsin!

  Bästa hälsningar // Gert

 2. Nu har jag ”läst ikapp” mig på bloggen (kunde – ville inte hoppa över något). Det är otroligt mycket spännande och intressant information och iakttagelser som ni förmedlar. Hela upplägget är imponerande, för nog är det så att vi som växte upp i kalla krigets skugga har en del att ta igen – om inte annat för att förstå vissa delar….

  Önskar er fortsatt god tur (norsk och svensk), och vill tipsa att om ni hinner hem till den 9 nov (imorgon) så kan ni även få uppleva Owe Thörnqvist med band på Rival: http://www.rival.se/se/evenemang-noje/kalendarium/owe-thornqvist-med-band-9-nov/las-mer/
  Trots fyllda 87 så rockar han mer än nånsin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: